– den klassiska, gamla, Bohusländska rätten ”Drösad Torsk” i modern tappning.

Ingredienser

ca 800 gr torskfilé
2 lökar i skivor (gul eller röd efter smak)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 nypa timjan
1 msk hackad persilja
2 tsk vinäger (vit eller röd)
1 paket bacon
100 gr smör
salt, peppar och socker
”Festfixaren”
ca 800 gr torskrygg
2 lökar i skivor (gul eller röd efter smak)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
ett par kvistar hackad timjan
1 msk hackad persilja
2 msk vin (vit eller rött)
300 gr rimmat fläsk
100 gr smör
salt, peppar och socker

Gör så här

Torsken:

  1. Lägg torsken på ett fat med höga kanter då den släpper en del vätska då du rimmar den.
  2. Salta torsken rikligt och sockra den lätt. Peppra den försiktigt.
  3. Ställ undan i kylskåpet och låt den rimmas medan du gör resten.

Fläsket:

  1. Skär baconet i små bitar och bryn till önskad hårdhet.
  2. Låt rinna av på papper.
  3. Koka upp vatten.
  4. Skär av svålen på det rimmade fläsket och skär i små bitar.
  5. Lägg fläsket i det kokande vattnet och låt koka upp igen.
  6. Häll av vattnet och kyl fläsket under rinnande vatten (metoden kallas blanchering).
  7. Bryn nu det blancherade fläsket i lite smör tills det fått fin färg.
  8. Smaka av med salt och peppar, låt rinna av på papper.

Lökkompotten:

  1. ”Svetta” löken, utan att den tar färg, tillsammans med vitlök, timjan och persilja i lite av smöret.
  2. När blandningen börjar bli mjuk tillsätt honung och låt den smälta in i lökblandningen.
  3. Tillsätt vinäger/vin och låt den koka in helt, ej torrt, så att honungen nästan karamelliseras runt lökkompotten.
  4. Ta av värmen och tillsätt hälften av baconet/fläsket och spara resten till serveringen.
  5. Smaka av med salt och peppar.

OBS! Var försiktig då du smakar av. Honungen är mycket varm när den har karamelliserats.

Resten

  1. Skölj av salt/sockerblandningen från torsken i kallt vatten och torka av den.
  2. Lägg på en smörad form och gör ett snitt i torsken.
  3. Fördela lökkompotten i snittet eller lägg direkt på.
  4. Baka i ugn i 150° i ca 20 minuter beroende på tjocklek.TIPS! Har du tillgång till en kött termometer så sätt spetsen mot mitten på filén/ryggen och låt gå tills innertemperaturen har nått 47°- 50°. Perfekt om du vill vara säker på att inte misslyckas!

     

  5. Bryn resten av smöret och servera tillsammans med resten av baconet/fläsket samt ett gott potatismos och haricots verts.

Share This

Share this post with your friends!