– den klassiska, gamla, Bohusländska rätten ”Drösad Torsk” i modern tappning.
Ingredienser
ca 800 gr torskfilé
2 lökar i skivor (gul eller röd efter smak)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 nypa timjan
1 msk hackad persilja
2 tsk vinäger (vit eller röd)
1 paket bacon
100 gr smör
salt, peppar och socker
”Festfixaren”
ca 800 gr torskrygg
2 lökar i skivor (gul eller röd efter smak)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
ett par kvistar hackad timjan
1 msk hackad persilja
2 msk vin (vit eller rött)
300 gr rimmat fläsk
100 gr smör
salt, peppar och socker
Gör så här
Torsken:
- Lägg torsken på ett fat med höga kanter då den släpper en del vätska då du rimmar den.
- Salta torsken rikligt och sockra den lätt. Peppra den försiktigt.
- Ställ undan i kylskåpet och låt den rimmas medan du gör resten.
Fläsket:
- Skär baconet i små bitar och bryn till önskad hårdhet.
- Låt rinna av på papper.
- Koka upp vatten.
- Skär av svålen på det rimmade fläsket och skär i små bitar.
- Lägg fläsket i det kokande vattnet och låt koka upp igen.
- Häll av vattnet och kyl fläsket under rinnande vatten (metoden kallas blanchering).
- Bryn nu det blancherade fläsket i lite smör tills det fått fin färg.
- Smaka av med salt och peppar, låt rinna av på papper.
Lökkompotten:
- ”Svetta” löken, utan att den tar färg, tillsammans med vitlök, timjan och persilja i lite av smöret.
- När blandningen börjar bli mjuk tillsätt honung och låt den smälta in i lökblandningen.
- Tillsätt vinäger/vin och låt den koka in helt, ej torrt, så att honungen nästan karamelliseras runt lökkompotten.
- Ta av värmen och tillsätt hälften av baconet/fläsket och spara resten till serveringen.
- Smaka av med salt och peppar.
OBS! Var försiktig då du smakar av. Honungen är mycket varm när den har karamelliserats.
Resten
- Skölj av salt/sockerblandningen från torsken i kallt vatten och torka av den.
- Lägg på en smörad form och gör ett snitt i torsken.
- Fördela lökkompotten i snittet eller lägg direkt på.
- Baka i ugn i 150° i ca 20 minuter beroende på tjocklek.TIPS! Har du tillgång till en kött termometer så sätt spetsen mot mitten på filén/ryggen och låt gå tills innertemperaturen har nått 47°- 50°. Perfekt om du vill vara säker på att inte misslyckas!
- Bryn resten av smöret och servera tillsammans med resten av baconet/fläsket samt ett gott potatismos och haricots verts.